J.V. Makoto Dokokaj bestaat 25 jaar

Al 25 jaar lang is judovereniging Makoto Dokokaj een gemoedelijke vereniging voor zowel jong als oud waar zowel de recreatieve judoka als de wedstrijdjudoka zijn plekje vindt. Dit wilden wij niet ongemerkt voorbij laten gaan en dus staan er allerlei leuke activiteiten op de jubileumkalender.

Eind september reisden we met een grote groep af naar Bobbejaanland waar we in het zonnetje een geweldig leuke dag hebben gehad met allemaal kanjers. Trots zijn we omdat we ook in het park zagen hoeveel de judoka’s al hebben geleerd. Dan hebben we het niet over judo technieken maar over respect en vriendschap, twee van de tien judo geboden.

Op zondag 1 oktober kwam Olympisch medaille winnares en voormalig topjudoka Elisabeth Willeboordse naar Oud Gastel om hier een judoclinic te verzorgen voor onze leden. Ook waren er enkele judoka’s van Judoklub Klundert en J.V. Kiai. Helaas had J.V. Shintai deze dag zelf ook een vol programma met hun clubkampioenschappen. Aan de clinic namen judoka’s deel variërend in de leeftijd van 6 tot 17 jaar. Het was een heel inspirerende, leuke en leerzame clinic en na afloop was er uiteraard tijd voor een foto en een handtekening waar iedereen gebruik van maakte.

Voordat de clnic begon werd Maikel Kruis uit Oud Gastel nog in het zonnetje gezet. Hij was op die dag precies 18 jaar lid van de vereniging. Hij begon er ooit als jong mannetje van 5 jaar. Al snel ging hij het wedstrijdjudo leuk vinden en pakte vele prijzen met judoleraar Ad van Gils en zijn rechterhand Frans Lauwerijssen naast zich. Hij behaalde zijn diploma judoleraar en begon met lesgeven bij Makoto Dokokaj. Afgelopen jaar werd hij kampioen judo bij de politie, waardoor hij geselecteerd is voor de WK die in november plaats zullen vinden in Abu Dhabi.

Aan het einde van de judoclinic werd er een cheque overhandigd aan Elisabeth Willeboordse, de oprichtster van stichting Judo2insprire. Deze stichting wil anderen inspireren in de hoop dat zij ook weer anderen zullen inspireren. Ook dit jaar laat de stichting een aantal judoka’s uit de favela’s van Rio de Janeiro naar Nederland komen. Deze judoka’s uit Brazilië doen goed hun best op school en zetten zich in voor de maatschappij. Ze zijn in alle opzichten een voorbeeld voor anderen in hun omgeving. Zij blijven in Nederland een week bij een gastgezin en volgen hier ook judolessen. Deze mooie ervaringen nemen zij weer mee naar huis, waar zij anderen zullen inspireren met hun opgedane ervaringen om ook hun best te doen. Eén van de judoka’s uit Brazilië logeert bij een gezin van J.V. Makoto Dokokaj. Zij kijken er enorm naar uit!

a.s. Week staat het ouder-kind judo op het programma. Iedere judoka mag een ouder/verzorger, opa, buurvrouw enz. meebrengen. Wie zijn er sneller? De kinderen of de ouders? Wie zijn er slimmer, hebben er een betere concentratie? Hoe goed kunnen zij samenwerken?

Volgende week zijn er judo kanjerlessen. Judo is veel meer dan technieken. Jigoro Kano bedacht judo ooit omdat hij van beroep leraar was en veel waarde hechtte aan hoe we met elkaar omgaan. Hij bedacht ook de judo geboden. Respect hebben voor medejudoka’s maar ook voor je leraar, vriendschap, elkaar helpen, trots zijn op jezelf maar bescheiden blijven, voor jezelf opkomen, letterlijk en figuurlijk na het vallen weer opstaan, niet in een hoekje gaan zitten huilen maar je schouders er weer onder zetten en een andere manier bedenken om je doel te bereiken. Dit zijn aspecten die in iedere les terug komen maar waar tijdens deze les extra aandacht aan wordt geschonken.

 

 

Er zijn nog geen reacties op "J.V. Makoto Dokokaj bestaat 25 jaar"


    Plaats hier eventueel uw reactie

    U kunt hier standaard HTML codes gebruiken