Je eerste wedstrijd

 

Hoe gaat zo’n wedstrijd en waar moet je aan denken?eerste wedstrijd

Op de kalender in het bovenstaande menu kun je een overzicht zien van alle wedstrijden. De niveaus van de wedstrijden verschillen. Er zijn wedstrijden die alleen geschikt zijn voor zeer ervaren wedstrijdjudoka’s maar er zijn ook wedstrijden waaraan alleen onervaren/beginnende judoka’s mogen meedoen, zoals bijvoorbeeld het Lintjestoernooi in Roosendaal. Je kunt je via deze kalender ook meteen inschrijven voor wedstrijden. Na je inschrijving ontvang je via de mail een bevestiging van je inschrijving.

Ik wil een wedstrijd judoën

Lijkt het je leuk om een keer een wedstrijd te judoën, dan kun je altijd informatie inwinnen bij je trainer, één van de supervisors of het secretariaat.
Als je je wil inschrijven voor een toernooi, dan moet je eerst een account aanmaken op de website.

Een account aanmaken

Rechts bovenin de website zie je een poppetje staan. Als je daarop klikt, kom je op een pagina, waar je op de button ‘maak een account aan’ klikt. Hier vul je alle gegevens in. Als je klaar bent, ontvang je na goedkeuring van je account, een mail met hierin je gebruikersgegevens. Bewaar deze mail goed, zodat je altijd je inloggegevens bij de hand hebt. Als je je inloggegevens hebt ontvangen, kun je inloggen op de website en je via de kalender inschrijven voor toernooien.

Waarheen en wanneer?

Als je je hebt ingeschreven voor een toernooi, ontvang je ongeveer een week voor de wedstrijd een mail met hierin de weegtijden, het adres van het toernooi enz.
Zorg dat je op tijd aanwezig bent voor de weging. Het is vaak druk met parkeren bijvoorbeeld en haasten is niet zo fijn.

Wat neem je mee?

  1. je judopak
  2. een warme trui
  3. je judoband (OBI)
  4. je set wedstrijdbanden (wit en rood)
  5. slippers
  6. judopaspoort ( let erop dat deze juist en volledig is ingevuld en voorzien is van recente pasfoto). Ook je JBN pas neem je mee
  7. meisjes: een wit shirt, een elastiek zonder metalen onderdelen
  8. eten (geen snoep) en drinken (zonder prik). Een bidon is erg handig.

Hoe lang duurt een toernooi?

Meestal begint de eerste wedstrijd ongeveer een half uur na de sluiting van de weging. Het wachten kan soms best lang duren, vooral als het programma wat uitloopt.
Soms werkt de organisatie met een poulesysteem. Dan judo je in ieder geval meer dan 2 wedstrijden. Dit is bijna altijd het geval bij toernooien voor beginnende judoka in de -12 jaar. Op grotere/belangrijke toernooien werken vaak met een afvalsysteem. Dat betekent dat zolang je wint je steeds verder komt. Verlies je 1 wedstrijd dan kom je in de afvalronde. Als je dan weer verliest, ben je klaar met judoën en kun je vaak naar huis. Bij sommige hele grote toernooien voor ervaren wedsrijdjudoka’s werken ze met het systeem dat als je verliest je alleen terug in de competitie kunt komen, als je tegenstander uit je verloren wedstrijd in de halve finale komt. Gebeurt dit niet dan ben je na deze ene wedstrijd al klaar met judoën.
Als je een prijs hebt gewonnen moet je wachten op de prijsuitreiking. Soms moet je daar wel een uur op wachten. Maar dan heb je wel een mooie beker of medaille.

Weging

weegschaalAls je je hebt opgegeven voor een bepaald toernooi kies je voor een bepaalde gewichtsklasse. In principe betekent dit dat je tot een bepaald gewicht meedoet, bijvoorbeeld tot 24 kg of tot 42 kg. Hierdoor judo je altijd tegen kinderen die ongeveer hetzelfde gewicht en dezelfde leeftijd hebben. Eenmaal op de wedstrijd aangekomen krijg je van jouw coach een weegkaart. Hierop staan jouw gegevens genoteerd zoals je gewichtsklasse, je leeftijdsklasse en je club. Met je judopaspoort en je weegkaart ga je dan naar de weging. Zorg dat je van tevoren naar de wc bent geweest (dan weeg je vast minder). Het is de bedoeling dat je in je ondergoed gewogen wordt (jongens en meisjes apart). De mensen die achter de weegtafel zitten, kijken of je niet te zwaar weegt voor de ingeschreven klasse. Ben je te zwaar voor die gewichtsklasse, dan wordt je doorgeschoven naar de volgende categorie. Op grote toernooien doen ze dat niet altijd. Vaak moet je betalen als je wordt overgeschreven naar een hogere klasse.

Ben je al meer ervaren in het judoën van wedstrijden en doe je mee aan een belangrijke JBN wedstrijd of de Zuid Nederlandse Kampioenschappen dan is het handig om je gewicht even in de gaten te houden. Weeg je bijvoorbeeld 42,3 kg nadat je voor de wedstrijd nog lekker hebt zitten smullen van 6 boterhammen en een heel aantal koeken, dan is dat niet handig. Je kunt dan niet meer in de -42 meedoen maar moet in de -46 kg meedoen. Het is dan verstandiger om pas te eten nadat je gewogen hebt zodat je in de -42 kg kan meedoen. Als je in de week voor het toernooi net iets te zwaar bent voor je gewichtsklasse is het verstandig om de laatste dagen geen snoep en (enorm zoete) limonade meer te nemen. Verder natuurlijk gewoon normaal, goed en gezond eten. Het is absoluut niet de bedoeling dat je heel weinig gaat eten om in een bepaalde gewichtscategorie te blijven judoën. Dat is erg ongezond!

Eten voor JBN wedstrijden

Na de weging kun je ergens rustig gaan zitten om te eten (het liefst iets gezonds natuurlijk). Drink altijd in kleine hoeveelheden zonder prik.

Voorbereiding (warming-up)

Na het eten ga je samen met je clubgenoten een warming-up doen. Op de mat rustig rondjes lopen en wat worpen inzetten bij elkaar. In de zaal hoor je vanzelf wanneer je aan de beurt bent. Je naam of gewichtsklasse wordt namelijk altijd omgeroepen. Dus goed opletten wanneer er iets wordt omgeroepen. Hoor je jouw naam of klasse? Luister dan goed naar welke mat je moet gaan. Bij deze tafel lever je je weegkaart in, zodat ze daar weten dat jij er bent.

Wat draag je tijdens een wedstrijd?

Als eerste zorg je voor een goed passend en schoon wit judopak.
Ben je een meisje? Dan draag je een wit T-shirt met korte mouw zonder opdruk, en als je lange haren hebt doe je deze in een staart met een elastiekje zonder ijzer. Invlechten mag natuurlijk ook. Je mag geen haarspeldjes of andere sieraden dragen.
Ben je een jongen? Dan draag je geen T-shirt (ook geen hemd). Dus gewoon een blote bast onder je kimono. Als je lange haren hebt moeten deze ook in een staart.
Als je van de mat af bent draag je slippers of sportschoenen. Op de mat altijd met blote voeten of sokken als je je warming-up doet.

wedstrijd winnaarDe eerste wedstrijd (en de voorbereiding)

Je gaat samen met de anderen op de bank zitten en wacht je tot je weer wordt omgeroepen door de mensen achter de tafel. Hoor je jouw naam nu als eerst? Dan mag jij de rode band om.Je tegenstander moet de witte band dragen. Ga als je bent opgeroepen gelijk staan in de buurt van de mat/tafel en maak je spieren los. Je hebt misschien wel 20 minuten of meer moeten wachten en dan ben je helemaal stijf en suf. Als de wedstrijd echt gaat beginnen ga je aan de rand van de mat staan. De scheidsrechter geeft aan wanneer je verder de mat op mag. Je groet en dan ga je de mat, loopt tot het streepje, en groet naar je tegenstander.
Met ‘Hajime’ geeft de scheidsrechter aan dat de tijd en de wedstrijd start. Bij ‘matte’ wordt de tijd stop gezet en moet je altijd loslaten en weer bij het streepje gaan staan. Als de scheidsrechter zijn armen voor zijn buik kruist moet jij je pak in orde brengen.
Met ‘soremade’ is de tijd afgelopen en kun je op het scorebord zien wie er heeft gewonnen. Meestal gooien de mensen achter de tafel dan een zakje op de mat. Je gaat weer netjes bij je streepje staan en maakt je kleding in orde. De scheidsrechter wijst nu de winnaar aan. Degene die gewonnen heeft pakt het zakje op. Je buigt en geeft je ‘tegenstander’ een hand. Je loopt achteruit de mat af en bij de rode rand groet je nog eens. Als er hoek scheidsrechters zijn moet je achter ze langs lopen. De winnaar geeft het zakje af aan de schrijverstafel en noemt zijn naam.

Scores bij judo

Waza-ari 7 punten
Ippon 10 punten

De punten in een wedstrijd worden niet bij elkaar opgeteld. De hoogste score telt. Bij een IPPON is de wedstrijd afgelopen. WAZA-ARI’s kunnen onbeperkt gegeven worden. Na een mooie worp, ook al denk je dat het wel eens ippon zou kunnen zijn, moet je altijd verder gaan met een houdgreep. Misschien vindt de scheidsrechter het helemaal geen ippon …. en dan heb jij maar mooi alvast een houdgreep! Dus pas stoppen als je IPPON of MATTE (soremade) hoort! En ook al sta je 15 WAZA-ARI’s achter, tot de laatste seconde kun je met een mooie worp een IPPON scoren, dus nooit voor het einde opgeven, maar altijd doorgaan tot de wedstrijd echt afgelopen is.

Houdgreep

Wist je dat er ontelbaar veel houdgrepen bestaan? Het zijn allemaal variaties op de 4 basishoudgrepen die je kunt vinden in je exameneisen voor gele band.scheidsrechter-new

Als je de ander stevig vasthoudt en met z’n rug of een stuk van z’n rug op de mat duwt heb je een houdgreep. Oh ja. Je mag niet tussen de benen van de ander zitten en de houdgreep is verbroken als de ander met zijn benen jouw benen ‘opsluit’. Als je een houdgreep vast hebt roept de scheidsrechter: ‘osae-komi’ en als de houdgreep verbroken is roept de scheidsrechter: ‘toketa’.
Als je een houdgreep hebt moet je deze voor 20 seconden vasthouden, dan heb je gewonnen!! Als het je niet lukt om je tegenstander 20 seconden vast te houden krijg je vanaf 10 seconden toch een waza-ari, maar gaat de wedstrijd wel gewoon door.

Wedstrijdduur

De wedstrijd duurt als je nog geen 12 jaar bent meestal 2 minuten. Als je ouder wordt komt daar steeds een minuutje bij. Er is altijd één scheidrechter aanwezig op de mat. Bij belangrijke grote wedstrijden zijn er ook twee hoek scheidsrechters. Zij zitten dan op een stoel op de hoek van de mat tegenover elkaar.

Spanning

Je eerste wedstrijd is natuurlijk erg spannend. Papa en/of mama zitten op de tribune en jij bent bij de coach en de andere judoka’s in de zaal. De coach zal je zoveel mogelijk helpen, want misschien vergeet je in de drukte wel wat. Je eerste wedstrijdjes zijn er vooral om te leren hoe het allemaal hoort. Als er iets fout gaat is dat helemaal niet erg. De scheidsrechter is er om je te helpen als je iets niet begrijpt.
En bedenk: “Meedoen met een wedstrijd is veel belangrijker dan winnen”. Winnen komt vanzelf als je goed leert judoën door serieus te trainen en regelmatig aan wedstrijden mee te doen.
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je plezier in judo hebt.

Prijsuitreiking

Als je een prijs hebt gewonnen wacht je op de prijsuitreiking (soms duurt dit best lang). Je gewichtsklasse, leeftijdsklasse en de andere prijswinnaars in jouw categorie worden omgeroepen en jij mag plaatsnemen op het podium.

Na de wedstrijd

Als de wedstrijd is afgelopen mag je je gaan omkleden. Let heel goed op je spullen. Zorg dat je alles weer meeneemt naar huis. Verder is het leuk als je een verslagje schrijft over je wedstrijd en deze even mailt naar: info@makoto-dokokaj.nl. De verslagen zullen we plaatsen op onze website.

Vragen

Eventuele vragen kan je altijd stellen, aan je trainer of coach.

Translate »