Makoto Dokokaj nieuwspagina

Onze Junior Judoka’s Tonen Teamgeest door Tatami Schoonmaakactie.

Afgelopen zaterdag heeft onze dojo een bijzondere transformatie ondergaan, en dat is te danken aan de inzet van onze enthousiaste junior judoka’s. Gewapend met schoonmaakmiddelen en een flinke dosis teamspirit hebben zij de tatami grondig gereinigd, waardoor onze trainingsruimte na de vakantie weer straalt als nooit tevoren.

Het initiatief kwam voort uit de behoefte om onze dojo in topconditie te houden. In plaats van professionals in te schakelen, besloten we om deze taak aan onze jonge sporters over te laten. Niet alleen omdat zij met veel plezier op de mat staan, maar ook om hen een gevoel van verantwoordelijkheid en saamhorigheid mee te geven.

Onder leiding van onze trainster Yentel en wat hulp van Ouders, gingen de junioren vol enthousiasme aan de slag. Het was prachtig om te zien hoe zij samenwerkten: de één dweilde, de ander veegde, en er werd zelfs een wedstrijdje gehouden om te zien wie het schoonst kon poetsen. De sfeer was vrolijk en opgewekt, en de dojo vulde zich met gelach en teamwork.

Onze jonge judoka’s hebben laten zien dat zij niet alleen sterk zijn in hun sport, maar ook in hun bereidheid om samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen. Door hun inzet hebben zij een waardevolle bijdrage geleverd aan onze judo-vereniging .

Een groot applaus en een welgemeend dankjewel aan onze judoka’s! Jullie hebben niet alleen de tatami schoon gekregen, maar ook laten zien wat het betekent om een echte judoka te zijn.

We zijn ontzettend trots op jullie en kijken ernaar uit om op deze schitterende matten verder te trainen.

Tuimeljudo groot succes bij Makoto Dokokaj

Al ruim 30 jaar biedt Judovereniging Makoto Dokokaj uit Oud Gastel judo aan voor alle personen van alle leeftijden en verschillende niveaus. Van beginner tot ervaren wedstrijdjudoka en van jongere tot seniorenlid. Sinds de aanvang van het huidige seizoen is daar nu ook het zogenaamde “tuimeljudo” bijgekomen voor kinderen van 3 t/m 5 jaar. Onder de goede en zeer enthousiaste begeleiding van judolerares Yentel Boot worden de kinderen op een speelse manier in aanraking gebracht met de judosport. Kortom lekker stoeien met elkaar in een vertrouwde en veilige omgeving waarbij tegelijkertijd op een speelse manier respect voor de ander en normen en waarden  bijgebracht worden. Deze tuimeljudo lessen zijn tevens bijzonder goed voor zowel de sociale als de motorische ontwikkeling van het kind. Wanneer de kinderen er vervolgens klaar voor zijn, kunnen ze moeiteloos aansluiten bij de reguliere judolessen om de volgende, wat meer gevorderde, stappen op de tatami te zetten. Zoals trainster Yentel het zelf omschrijft: “Ik noem de tuimeljudoka’s ‘mijn mini’s’. Het is zo schattig om te zien hoe ze de eerste beenworp proberen te maken, hoeveel plezier ze hebben wanneer het eerste houdgreepje bij elkaar geoefend wordt en ze er alles aan doen (dus ook valsspelen) om de snelste te zijn! De kinderen begroeten me wekelijks met een dikke knuffel. De kinderen leren met elkaar omgaan, veilig vallen op verschillende manieren en het aller belangrijkste, ze hebben ontzettend veel plezier!”

Wat begon als een proefgroepje met 6-7 enthousiaste kinderen, is inmiddels uitgegroeid tot een stabiele groep van 12 kids die elke maandagavond ravottend de mat op gaan. Hier worden leuke judo-georiënteerde spelletjes gespeeld, die hun uiteindelijke oorsprong gevonden hebben in het grote-mensen-judo.

Liever tweede dan eerste

Judoleraar Milan zegt altijd tegen de Gastelse judoka’s met een kleine knipoog: ‘Vandaag liever tweede dan eerste hé’. Hiermee bedoelt hij aan te geven dat dit het meest ideale is voor een judoka. Hiermee laat de judoka namelijk zien dat er nog genoeg ruimte is om te groeien, maar dat de judoka ook met een meer dan fijn en trots gevoel richting huis kan gaan. Toevallig werd dit scenario werkelijkheid voor alle judoka’s van judoclub Makoto-Dokokaj vorige week in Dordrecht.

De top van het Zuid-Hollandse judo
Op 20 april 2024 vonden de Open-Zuid Nederlandse Kampioenschappen judo plaats in Dordrecht.  Ondanks de wat gespannen houding van de jonge dame, was het aan judoka Milou Bouwmeester om het toernooi namens de club te openen. Door energiek aan haar wedstrijden te beginnen, wist ze in haar wedstrijden vrijwel alle winst naar haar toe kunnen te slepen. Ondanks niet altijd een even goede ‘pakking’ te hebben in haar wedstrijden, heeft Milou een meer dan verdiende tweede prijs binnen weten te slepen. Hoewel na diverse partijen op de mat te hebben gestaan, was ze nog niet moe en kon ze haar trainingsmaatje Alex Kools helpen met de warming-up. Met een iets wat gespannen houding stond Alex klaar in volle focus om toe te treden op de mat. Hoewel hij geen punt af wist te dwingen bij zijn tegenstanders, heeft hij al zijn winstpartijen op scheidsrechtersbeslissing gewonnen. Enkel de worp ko-soto-gari weerhield hem vandaag helaas van het goud. Dit kwam (voor hem) goed uit aangezien hij aangaf de zilveren medaille een stuk mooier te vinden. Tot slot, na een hele poos te hebben moeten wachten, kon ook broer Tim Bouwmeester eindelijk de mat op. Ondanks de stille houding die trainer Milan van Tim zijn gezicht wist af te lezen, begon Tim erg energiek aan zijn wedstrijden. Dit resulteerde in 4 mooie partijen waarin hij met inzet van diverse technieken uit de lessen diverse scores wist te maken. Het is mooi om te zien dat hij deze dus met succes heeft weten toe te passen. Met overtuiging hebben de deelnemers door hun doorzettingsvermogen, vaardigheden en technieken laten zien dat ze tot de top van het Zuid-Hollandse judo behoren.

Voorjaarsvakantie – geen training

Van vrijdag 19 mei 2024 t/m vrijdag 3 mei 2024 zijn er ivm de voorjaarstvakantie geen judolessen. Vanaf 6 mei gaan we weer knallen op de judomat

Paasweekend – geen training

Van vrijdag 29 maart t/m maandag 1 april 2024 zijn er ivm Pasen geen judolessen. Vanaf 3 april gaan we weer knallen op de judomat

Lintjestoernooi Cor Schuurbiers – 14 april

Op Zondag 14 april 2024 is het volgende Cor Schuurbiers Lintjestoernooi. De locatie is: Sporthal de Roos Commandobaan 6 Roosendaal.

Dit toernooi is alleen toegankelijk voor de beginnende judoka’s die wedstrijdervaring op willen doen, (dus géén wedstrijdjudoka’s) en deze zal voor zover het mogelijk is 1 keer per maand gehouden worden.

De deelnemers kunnen door middel van punten te halen, vaantjes en medailles winnen. Als de judoka 40 punten heeft verzameld ontvangt hij een geel vaantje, bij 80 een oranje, bij 120 een groene, bij 160 een blauwe, bij 200 een bruine en bij 240 punten een zwart vaantje.

Na zwart kunnen ze door gaan en als zij 300 punten hebben krijgen ze een bronzen medaille, bij 360 punten een zilveren en bij 420 punten een gouden medaille. Als de judoka totaal 600 punten heeft krijgt hij/zij een beker en mag niet meer aan het lintjestoernooi meedoen, en zijn ze klaar voor het grotere werk.

Hoe verdient de judoka zijn punten?
Als de judoka:
Verliest: 2 punten
Gelijk: 3 punten
Aangewezen winnaar: 4 punten
Yugo: 5 punten
Wazari: 6 punten
Ippon: 7 punten

Er wordt te allen tijde geprobeerd iedereen 4 wedstrijden te laten judoën.

Wat moet u doen?????
a) U kunt ter plekke bij de weging inschrijven
b) De weegtijden zijn: 4 tot en met 16 jaar, aanvang weegtijd 8.15 uur tot 8.30 uur
c) Het inschrijfgeld bedraagt € 7.50 per deelnemer.
d) Vanwege het laagdrempelige karakter van de wedstrijdjes zal er geen Makoto coach aanwezig zijn
d) Budoschool Cor Schuurbiers stelt zich niet aansprakelijk voor enige materiële schade dan wel lichamelijk letsel.

Examens juni – 2024

Op de lesdagen van 31 mei – 5 juni 2024 worden er weer examens gehouden. De uitnodiging hiervoor krijg je van de trainer en de betaling ervoor dient te gebeuren via de link “Examen voor een slip” of “Examen voor een band”, in “Inschrijven activiteiten” op de homepagina van onze site, of via het menu item “Inschrijven activiteiten” te vinden in het “Lidmaatschap” menu. Iedereen alvast heel veel succes!!

Lintjestoernooi Cor Schuurbiers – 10 maart

Op Zondag 10 maart 2024 is het volgende Cor Schuurbiers Lintjestoernooi. De locatie is: Sporthal de Roos Commandobaan 6 Roosendaal.
Dit toernooi is alleen toegankelijk voor de beginnende judoka’s die wedstrijdervaring op willen doen, (dus géén
wedstrijdjudoka’s) en deze zal voor zover het mogelijk is 1 keer per maand gehouden worden.
De deelnemers kunnen door middel van punten te halen, vaantjes en medailles winnen. Als de judoka 40 punten heeft
verzameld ontvangt hij een geel vaantje, bij 80 een oranje, bij 120 een groene, bij 160 een blauwe, bij 200 een bruine en bij 240 punten een zwart vaantje.

Na zwart kunnen ze door gaan en als zij 300 punten hebben krijgen ze een bronzen medaille, bij 360 punten een zilveren en bij
420 punten een gouden medaille. Als de judoka totaal 600 punten heeft krijgt hij/zij een beker en mag niet meer aan het lintjestoernooi meedoen, en zijn ze klaar voor het grotere werk.

Hoe verdient de judoka zijn punten?
Als de judoka:
Verliest 2 punten yugo 5 punten
Gelijk 3 punten wazari 6 punten
Aangewezen winnaar 4 punten ippon 7 punten

Wij zullen te allen tijde proberen iedereen 4 wedstrijden te laten judoën.

Wat moet u doen?????
a) U kunt ter plekke bij de weging inschrijven
b) De weegtijden zijn: 4 tot en met 16 jaar aanvang weegtijd 8.15 uur tot 8.30 uur
c) Het inschrijfgeld bedraagt € 7.00 per deelnemer.
d) Vanwege het laagdrempelige karakter van de wedstrijdjes zal er geen Makoto coach aanwezig zijn
d) Budoschool Cor Schuurbiers stelt zich niet aansprakelijk voor enige materiële schade dan wel lichamelijk letsel.

Ouder-kind judo & Hajime-Neem-Je-Vriendje-Mee

Nadat de examenperiode helemaal afgerond is, en iedereen weer met een nieuwe slip of band de mat kan betreden, hebben we een aantal leuke activiteiten op de planning staan.

Om te beginnen zal van 19 tot 23 februari, direct na de carnavalsvakantie, voor alle judoka en hun ouder(s) / verzorger(s), de jaarlijkse ‘ouder kind judolessen’ plaatsvinden. Dus voor alle judokas, van onze kleinste tuimelleden, tot onze oudste seniorenleden, is er de mogelijkheid om één (of meerdere) ouders dan wel verzorgers mee naar de les te nemen. Want het lijkt allemaal zo makkelijk vanaf de zijkant, maar hoe leuk is het om zelf te ondervinden of die judorol, dat judo-spelletje, of zo’n houdgreep wel zo makkelijk is als dat het lijkt :).

Alle ouders/verzorgers zijn van harte uitgenodigd om mee te komen naar de lessen op maandag 19, woensdag 21 en vrijdag 23 februari.

En meteen de week daarna is het de beurt aan alle vriendjes, vriendinnetjes, neefjes, nichtjes, buurjongens en buurmeiden om in het kader van de Hajime-Neem-Je-Vriendje-Mee weken, gezellig mee te komen trainen en om zelf aan en lijve te ondervinden hoe leuk en stoer judo daadwerkelijk is.

Dus op maandag 26 februari en 4 maart, woensdag 28 februari en 6 maart én vrijdag 1 en 8 maart mag elke judoka een vriendje of vriendinnetje meenemen naar de judoles. Kun men niet kiezen neem ze dan gewoon allebei mee

We adviseren al onze gastjudoka’s om een lange trainingsbroek en een t-shirt te dragen en sieraden thuis te laten tijdens deze lessen.

Alvast véél judoplezier!

Kerstvakantie – geen training

Van vrijdag 22 december 2023 t/m vrijdag 5 januari 2024 zijn er ivm de kerstvakantie geen judolessen. Vanaf 8 januari gaan we weer knallen op de judomat

Translate »