De sport Judo

Judo is een sport voor iedereen. Deze verdedigingssport is de laatste jaren in populariteit toegenomen. Judo wordt nu zelfs, net als gym, op veel basisscholen in het standaard programma onderwezen. Ook binnen het onderwijs heeft men ontdekt dat de judosport niet alleen goed is voor de ontwikkeling van de motoriek maar ook een zeer gunstige werking heeft op het gedrag van kinderen en op de sfeer in de groep.

Judo is voor jong en oud en voor zowel meisjes als jongens. Duizenden judoka’s beoefenen in de recreatieve sfeer met veel enthousiasme de judosport. Daarnaast is judo ook een Olympische wedstrijdsport. Wie kent onze Olympische medaillewinnaars Anton Geesink, Wim Ruska, Henk Grol, Theo Meijer, Marhinde Verkerk, Dennis van der Geest en Mark Huizinga. Kim Polling en Roy Meyer niet.

Veel judoka’s zijn actief in de wedstrijdsport. Zij trachten elkaar met een judoworp op de mat te werpen of hun tegenstander met behulp van een grondtechniek onder controle te krijgen. Een judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren. Judo werd door Jigoro Kano ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse vechtkunst Jiu-Jitsu. Voor de pedagoog Kano was Judo niet zomaar een sport. Hij beschouwde het vooral als een opvoedkundige methode. Door judo (wat letterlijk ‘de zachte weg’ betekent) leer je positief omgaan met agressie. Judo is bovendien beschaafd. Zonder je tegenstander te blesseren, leer je hem of haar overmeesteren. Een van de belangrijkste uitspraken van Jigoro Kano luidt:”Judo kun je alleen maar leren door het te doen!”.

Jigoro Kano:” Judo kun je alleen maar leren door te doen”.

Wie niet sterk is moet slim zijn….

Aan brute spierkracht heb je bij Judo niet veel. Aan slimme uitgedachte verdedigingstechnieken des te meer. Judo is een verdedigingssport. Het gaat erom dat je iemand te slim af bent. Je leert technieken waarmee je een groter persoon op de grond kunt werpen. Hoe?… Door hem uit balans te brengen. Stel: Die pestkop uit je klas trekt hard aan je mouw. Jij trekt terug en dus de andere kant op. Je kunt wel blijven trekken allebei en kijken wie er het sterkste is maar..wat als je plotseling los zou laten? (zie onderstaande foto) Precies! Dan raakt die pestkop uit balans en hij/zij valt.

Ook voor volwassenen die nog geen judo ervaring hebben, is er een plek binnen onze judovereniging. Iedere woensdagavond sport er een gezellige groep volwassenen. Zij werken aan hun conditie, leren zelfverdediging en leren judo technieken vanaf de basis.

Ons uitgangspunt is dat ieder lid speciaal is en dat er voor iedereen een plek is waar hij/zij zich kan ontwikkelen. De vereniging staat bekend om zijn open en gemoedelijke structuur. Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen kwaliteiten.
In het bovenstaande menu leest u meer over de verschillende ‘takken’ binnen de vereniging.

Judo is natuurlijk allereerst een hele leuke sport en een goede manier om aan je conditie te werken. Voor jong en oud voor recreant en wedstrijd-judoka maar daarnaast is judo nog veel meer…

Klokhuis heeft een erg informatief filmpje gemaakt over de judosport. Klik hier filmpje om het filmpje te bekijken.

Wist je dat….

 • judo heel behulpzaam kan zijn voor kinderen die onzeker of faalangstig zijn
 • judo kinderen steviger in hun schoenen laat staan waardoor ze beter in hun vel gaan zitten
 • judo een gezonde manier is om met sport, conditie en krachttraining bezig te zijn
 •  judo bijdraagt aan het verbeteren van de concentratie
 • judo de motoriek verbetert
 • judo zeker ook voor meisjes een erg leuke sport is
 • judo de zelfdiscipline van kinderen vergroot
 • judo de mentale weerbaarheid en het zelfvertrouwen van een kind vergroot
 • bij judo de begrippen vriendschap, behulpzaamheid en respect horen
 • judo letterlijk vertaald : “de zachte weg” betekend
 • kinderen bij judo om leren gaan met winnen en verliezen
 • judo een hele goede uitlaadklep is voor kinderen die erg veel energie hebben
 • judo kinderen discipline bijbrengt
 • judo kinderen leert om samen te werken
 • judo een goede manier van krachttraining en conditietraining is
 • judo een ideale manier is voor meisjes om zelfverdediging te leren

Bij Makoto Dokokaj kun je terecht als je gewoon een uurtje per week sportief bezig wil zijn. Maar ook als je op het hoogste niveau aan wedstrijdjudo mee wil doen.

laatst gewijzigd bij Karen Lemaire 01-01-2024

Translate »