Over Makoto Dokokaj

Leuk dat je een kijkje komt nemen op onze website! Welkom!

Judo vereniging Makoto Dokokaj is in oktober 1992 opgericht . De vereniging die toen uit veertig leden bestond is tussentijds uitgegroeid tot een vereniging van 150 judoka’s en met meerdere locaties. Momenteel is er enkel nog de locatie in Oud Gastel met een 60-70 leden, die er met veel plezier judoën. De leeftijden binnen onze vereniging variëren van 5 t/m 88 jaar.

Er zijn recreatieve leden actief maar ook leden die judo als topsport willen beoefenen. De eerste groep komt puur voor hun plezier, of om sterkere spieren te ontwikkelen, voor faalangstreductie, om te leren vallen, om aan hun conditie te werken of omdat hij/zij doorverwezen is door school of huisarts.

Ook voor judoka’s die verder willen komen in het wedstrijdjudo is er plaats bij Makoto Dokokaj.

Bij Makoto Dokokaj wordt momenteel geen specifieke Dan-training meer gegeven aan judoka die hun 1ste of 2de dan willen halen, maar via bevriende verenigingen kunnen wij judoka’s met die ambities uiteraard ook verder op weg helpen.
Graag willen wij als vereniging onze maatschappelijke bijdrage leveren. In mei 2014 zijn we gestart met het geven van valtrainingen voor 50 plussers. Het is bewezen dat 50 plussers die valtraining hebben gevolgd, 50% minder kans hebben om botbreuken op te lopen na een val. Een botbreuk heeft vaak nare gevolgen waar we in eerste instantie niet bij stil staan, zo zijn mensen bijvoorbeeld niet meer mobiel en bestaat de kans op vereenzaming.

Ook voor volwassenen die nog geen judo ervaring hebben, is er een plek binnen onze judovereniging. Iedere woensdagavond sport er een gezellige groep volwassenen. Zij werken aan hun conditie, leren zelfverdediging en leren judotechnieken vanaf de basis.

Ons uitgangspunt is dat ieder lid speciaal is en dat er voor iedereen een plek is waar hij/zij zich kan ontwikkelen. De vereniging staat bekend om zijn open en gemoedelijke structuur. Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen kwaliteiten.

Historie

Judovereniging Makoto Dokokaj is in 1992 opgericht. Ad van Gils die tot die tijd wedstrijdtrainer was bij Majaheicha Ryu, startte in oktober 1992 J.V.Makoto Dokokaj, die toen uit ongeveer 40 leden bestond. Ad was een liefhebber van het wedstrijdjudo en reisde in deze jaren heel wat af om met zijn judoka’s deel te nemen aan wedstrijden.

Vanaf 2009 heeft Joris de Graauw, judoleraar B, een aantal jaren dantraining gegeven bij de vereniging. Een heel aantal judoka’s behaalde zijn/haar zwarte band met behulp van deze trainingen.

Dit deed hij echter niet alleen, hij kreeg hulp van Frans Lauwerijssen, een fanatieke ouder die ook zitting in het bestuur had. Frans Lauwerijssen was de rechterhand van Ad en regelde alles wat er geregeld moest worden. Van de inschrijving voor toernooien, judopakken, printjes om uit te delen tot de organisatie van clubkampioenschappen en het eigen toernooi. Een echte duizendpoot mogen we wel zeggen.

Vanaf 2009 heeft Joris de Graauw, judoleraar B, een aantal jaren dantraining gegeven bij de vereniging. Een heel aantal judoka’s behaalde zijn/haar zwarte band met behulp van deze trainingen.

In 2013 begon Maikel Kruis met het verzorgen van trainingen op vrijdagen. Nadat hij begonnen was een andere studie heeft Maikel valtrainingen in de vorm van cursussen aan senioren gegeven. Tegenwoordig is Maikel nog steeds inval trainer.

Van 2013 tot 2017 werden de trainingen verzorgd door Bruno Culo, die zelf ook de nodige wedstrijdervaring met zich mee bracht. In deze periode kwam er een samensmelting tussen Makoto Dokokaj en Baci Ga uit Breda, waar de vader van Bruno, Srecko Culo, een recreanten en een wedstrijdgroep trainde. In deze periode werden er diverse buitenlandse toernooien en trainingsstages afgelopen, waar zeer mooie resultaten en mooie ervaringen opgedaan werden. Diverse judoka’s die in die periode in deze wedstrijdgroep mee trainden judoen nog steeds op zeer hoog nationaal en internationaal niveau.

 

In 2015 werd Milan Boot aangesteld als trainer na al vanaf kleins af aan betrokken te zijn bij de club. Hier is hij begonnen met het lesgeven in Breda. Toen Bruno in 2017 zijn trainersloopbaan bij JC Rosmalen voort ging zetten, nam Milan samen met Vince Schallenberg en Luc Dutour ook de trainingen in Oud Gastel voor zijn rekening. Sinds 2017 wordt er enkel nog in Oud Gastel les gegeven. Toen in 2019 Luc Dutour door nieuwe uitdagingen in zijn maatschappelijke carrière minder tijd kreeg om trainingen te verzorgen, werd Yentel Boot toegevoegd aan de straf als inval trainer. Inmiddels is Yentel sinds 2023 een vaste trainer geworden waardoor er momenteel een mooie (diverse) groep aan trainers voor de groepen staat.

 

laatst gewijzigd bij Karen Lemaire 01-01-2024

 

Translate »