Vallen kun je leren – valtraining voor 50+ers

In het jaar 2014 zijn wij in samenwerking met praktijk van Zuilichem 50+ valtrainingen aan gaan bieden. De cursus ‘Vallen kun je leren’ wordt bij voldoende animo 2 keer per jaar aangeboden aan groepen met een maximale grootte van 8 personen.
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Even op een trapje gaan staan om iets van een hoog kastje af te pakken, struikelen over iets dat op de grond ligt of ons evenwicht verliezen. Een val zit in een klein hoekje maar heeft grote gevolgen. Men kan niet alleen iets breken doordat botten brozer worden naarmate we ouder worden maar voor nog veel meer ongemak zorgen. Vaak zijn we minder mobiel, kunnen we daardoor niet zelf boodschappen doen of het wekelijkse uitstapje maken naar de biljartclub of bingo. Daardoor kunnen we ons alleen voelen en soms zelfs depressief worden.

50% minder kans op botbreuken

“Een van de gevolgen van een val is depressiviteit”

Per jaar komen 90.000 mensen van 65+ na valpartijen in het ziekenhuis terecht. Een breuk is niet alleen pijnlijk maar zorgt er ook voor dat u voor langere tijd niet mobiel bent. Eerder onderzoek in de orthopedie heeft uitgewezen dat valtraining de kans op botbreuken na valpartijen bij mensen van 65 jaar en ouder met bijna 50% vermindert. Mooi toch! Daarom bieden wij ook u de kans om een korte cursus valtraining te volgen.
Om deze cursus mogelijk te maken hebben judovereniging Makoto Dokokaj en Praktijk van Zuilichem uit Oud-Gastel de handen in een geslagen.
De valtechnieken die bij de sport judo horen, zorgen ervoor dat senioren hun val kunnen ‘breken’ door als het ware door te rollen. Ze maken dan een minder harde smak en zullen zo minder snel iets breken. Op de juiste wijze vallen, kunt u dus leren!

Informatie

 

De korte cursus ‘Vallen kun je leren’ is bedoeld voor 50+ die in goede gezondheid verkeren. De cursus wordt in kleine groepen van 6 tot 8 personen gegeven. Onder deskundige begeleiding van een gediplomeerde judoleraar, leert u stapsgewijs hoe u moet vallen. Halverwege de cursus brengt een ergotherapeut van Praktijk van Zuilichem een bezoekje aan de groep.
De vijf weken durende cursus wordt gegeven in de judozaal van het Veerhuis te Oud-Gastel. Iedere les bestaat uit een valtraining en daarna een evaluatie onder het genot van een kop koffie of thee.
De kosten voor de gehele cursus bedragen Euro 35,00 p.p. KBO-leden krijgen korting en betalen slechts Euro 25,00. De cursusbedragen zijn inclusief een kop koffie of thee na afloop van iedere training en een certificaat van deelname na afloop van de cursus.

Wilt u eerst meer informatie over de valtraining? Dan nodigen wij u van harte uit om contact op te nemen met ons via het contactformulier

Translate »